Voettocht naar Scherpenheuvel

Categorie: Gepubliceerd op: 27 mei 2016
Op woensdag 25 mei trokken 185 jongeren en opvoeders te voet, al lopend of met de fiets naar Scherpenheuvel. Droom je wakker is het jaarthema voor dit jaar. Droom je wakker! Want dromen is fijn, gezond, zinvol! Tijdens de tocht werd nagedacht over wat onze dromen zijn en hoe we deze kunnen waarmaken. Iedereen heeft natuurlijk zijn beperkingen! Maar binnen hun beperkingen, kunnen mensen zich wakker dromen, in gang schieten en er het beste van maken. Aan het praten over dromen en dromen waarmaken, werd ook een doe-activiteit gekoppeld! Elke leefgroep maakte een eigen dromenvanger.

In de maand mei naar Scherpenheuvel

Het pelgrimsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel biedt sinds vele jaren een thuishaven aan pelgrims die troost en steun vinden in Maria, de moeder van Jezus. Maria kan voor wie dat wil ook symbool staan voor de oermoeder, moeder van alle mensen.
Maria stond dicht bij haar zoon, en staat zo ook dicht bij ons, bij onze vreugde en bij ons verdriet. Mensen vertrouwen haar hun zorgen toe. De verhalen worden bij haar op een veilige plek neergelegd en pelgrims gaan een stuk lichter naar huis.
Zo kan een pelgrimstocht een betekenisvol moment zijn en een deugddoende ervaring worden.

De oudste vermelding van deze bedevaartsplaats dateert van 1304. Men spreekt over een wonderbaarlijke, in kruisvorm gegroeide, eik tussen Zichem en Diest die talrijke bedevaarders aantrok.
Maar het is niet precies bekend vanaf wanneer een Mariabeeld aan de eik gehangen werd en vereerd in Scherpenheuvel. Dit moet zeker vóór 1514 geweest zijn, want in dat jaar speelt er zich een merkwaardige legende af.

Een herder uit Zichem wou het Mariabeeld dat op de grond lag, oprapen en mee naar huis nemen. Toen hij het in handen had, bleef hij als versteend staan en kon geen voet meer verzetten. Omdat de herder zo lang wegbleef ging zijn baas hem zoeken. Wanneer hij de ongelukkige herder vond met het beeldje in zijn handen, hing de baas dit terug in de eik. Vanaf dat moment kon de herder terug bewegen.

Rond 1580 verdween het beeldje, maar de pelgrims bleven komen en zo ontstond dit pelgrimsoord.

Veel mensen branden graag een kaarsje in Scherpenheuvel. Een kaars staat voor licht, zuiverheid en eerlijkheid van spreken.

Basiliek Scherpenheuvel

Waarom doen we dat in de maand Mei?

De maand Mei is de Mariamaand. En omdat in Scherpenheuvel Maria vereerd wordt, gaan we dus in deze maand naar Scherpenheuvel.