De droom van Liesl die werkelijkheid werd

Gedichtenbundels lezen, maar ook zelf gedichten schrijven, het is de passie van Liesl Willems (33)  die al 11 jaar cliënt is bij ons dagcentrum ’t Brugske in Leopoldsburg. Niet evident voor een jonge vrouw met het syndroom van Down, zegt haar nonkel Johan Rosius (59). En toch leest ze zelfs zeer moeilijke gedichten. Onlangs brachten Liesl en Johan zelf een boek uit, Upside down genaamd. Daarin staan Liesls favoriete gedichten. Een droom die werkelijkheid werd! En als het aan Liesl ligt, zal er nog een tweede boek volgen. 

Liesl en Johan zijn elkaars knuffelcontact. Beiden zijn verheugd dat Liesl daardoor nog bij hen op bezoek kan komen. Want hecht zijn ze! En dat heeft onder andere te maken met hun gedeelde passie voor schrijven. Johan bracht al eens een reisgids uit en Liesl schrijft elke dag gedichten. “Ja, elke dag”, zegt ze trots! Johan: “Liesl komt veel bij ons thuis en zag mij dan schrijven. En dan zei ze: ‘Ik zou ook graag een boek maken’. Het heeft even geduurd voor ik daar tijd voor had, maar het is toch gelukt.”

Voor het boek ‘Upside down’ heeft Liesl zorgvuldig naar gepaste gedichten gezocht. Voor personen die haar na aan het hart liggen, maar ook poëzie met een romantische of humoristische lading. Deze gedichten komen van dichters. Sommige heeft ze zelfs met dichters samen geschreven. “Die dichters vonden het allemaal geweldig en werkten hier dan ook graag aan mee. Ze vonden het fijn dat Liesl hun poëzie mooi vindt”, vervolgt Johan.

Naast gedichten staan er ook initiatieven in specifiek voor mensen met een beperking, zoals Theater Stap, Bistro Buitengewoon, maar ook ’t Brugske natuurlijk. “Ik kom graag bij ’t Brugske”, vertelt Liesl verder. “Ik werk er graag, maar vooral, het zijn allemaal vrienden van mij. Zij zijn allemaal heel fier. Het zijn echt schatten!”. Vanwege corona is ze er al even niet meer geweest. Ze kijkt er dan ook al naar uit om weer terug te gaan van zodra dit weer kan.

Corona belet Liesl ook om signeersessies te doen. Normaal gezien was dat de bedoeling geweest en was ze in tal van Standaard Boekhandels gaan signeren. Toch klagen beiden niet over de verkoop. Johan: “We zijn zelfs al aan de tweede druk toe. Al was verkoopsucces niet het hoofddoel. Dat was de droom van Liesl realiseren”.

Nu deze droom is vervuld, denkt Liesl al aan een tweede boek. “Ik heb al nieuwe favoriete gedichten gevonden en ook al titels bedacht”, zegt ze enthousiast. Johan tempert haar enthousiasme. “Dat komt nog wel, maar nu nog even niet. Laat de mensen maar eerst ‘Upside down’ ontdekken”, besluit hij.

 

Dit gedicht heeft Liesl gewijd aan haar vrienden bij ’t Brugske:

Vriendschap

Onuitgesproken zekerheid.
Vertrouwen zonder grenzen.

Als onuitwisbare inkt op papier.
Solide, niet vervormbaar, als gegoten staal.

Soepel als een twijgje in de wind.

 

Rotsvast als klippen van graniet.
Verankerd in de branding.

Verkoelend als water,
Verwarmd als vuur.

Vriendschap, samen delen van geluk en verdriet, een
andere vorm van liefde…

Geschreven door: Hans Radix.

Benieuwd naar het boek ‘Upside down’? Dit is te koop bij Standaard Boekhandel voor 19,95 euro.