Mobiele Woonondersteuning in de praktijk: ‘Mogen gerust vaker komen, want dan vliegt tijd voorbij’

Het team Mobiele Woonondersteuning (MWO) van O.C. Sint-Ferdinand biedt ambulante en mobiele ondersteuning op maat aan volwassenen met een beperking en hun netwerk. Het gaat hier om personen die zelfstandig wonen in hun eigen woning of in een woonproject van O.C. Sint-Ferdinand. Er zijn twee woonprojecten, Molem in Lummen en groepswoning ’t Ceder in Hasselt. Daar wonen onze cliënten zelfstandig en krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben. Fatiha Elmrabti (59) woont zelfstandig in een studio in Molem. Samen met nog tien anderen, verdeeld over één groepswoning, twee appartementen en zeven studio’s.

Fatiha woont al enkele jaren in haar studio. “Vroeger woonde ik samen met mijn man in een eigen huis. Na zijn overlijden heb ik het verkocht en ben naar Molem verhuisd. Ik heb zelf een zoon van 19 jaar, die in een pleeggezin verblijft. Hij komt regelmatig op bezoek”, vertelt ze.

Niet alleen

Het team MWO helpt Fatiha al twintig jaar met allerlei zaken. In Molem woont ze naar eigen zeggen heel graag. Ze looft haar buren en de medewerkers van Gezinshulp, ondanks dat het afscheid nemen van haar huis en haar kat Misa destijds niet gemakkelijk voor haar was. “Maar ik ben hier gelukkig. Omdat hier nog andere mensen wonen die begeleiding krijgen van MWO, voel ik me niet alleen.”

Begeleiding

Het team MWO is gevestigd in Heusden en telt zeven begeleiders en één teamcoördinator. Zij worden ondersteund door twee inhoudelijk zorgcoördinatoren. Samen verzorgen zij de mobiele en ambulante ondersteuning over de regio’s Lummen, Hasselt en Leopoldsburg. In ’t Ceder  in Hasselt wonen drie mensen zelfstandig samen in één huis, vlakbij de woonvorm Den Heuvel van O.C. Sint-Ferdinand. In beide projecten heeft ieder zijn eigen begeleider, die wekelijks minimaal één uur langskomt. Wanneer ze een vraag hebben, kunnen ze hun eigen begeleider opbellen of de dienst bereiken (elke voormiddag en maandagavond telefonisch bereikbaar). Indien nodig wordt er zelfs noodpermanentie georganiseerd. De begeleiding bekijkt samen met elke cliënt welke ondersteuning van het netwerk of van reguliere diensten mogelijk is en helpt mee om dit te organiseren.

Afstemming

Fatiha vindt deze hulp erg fijn. “Ik vind het fijn dat ze met veel zaken helpen, zoals mee gaan  winkelen, naar de dokter gaan, helpen met moeilijke brieven of een gesprekje als ik ergens mee zit. Als ze zien dat ik niet alles goed georganiseerd krijg, zoeken ze samen met mij naar oplossingen. Eén keer per maand kan ik mijn verhaal kwijt bij de psycholoog. Regelmatig regelt mobiele woonondersteuning een vergadering met alle mensen die bij mij thuis komen, om alles op elkaar af te stemmen.” Fatiha vindt het fijn dat er ook begeleiding op zondag komt. “Ze mogen gerust vaker komen, want dan vliegt de tijd voorbij”, vervolgt ze. Fatiha raadt mobiele woonondersteuning aan. “Jazeker. Want je hebt je vaste begeleider voor ongeveer vijf jaar. In die tijd leer je elkaar goed kennen. Net zoals de andere begeleiders, die afwisselend op zondag komen.”

‘t Hoeveke

Gemiddeld drie keer per week vertoeft Fatiha bij Dagcentrum ’t Hoeveke in Lummen, dat ook deel uitmaakt van O.C. Sint-Ferdinand. De coronapandemie heeft veel reguliere activiteiten in de war gestuurd. “Toen er nog geen corona was, hadden we op maandag media. Dan lezen we samen de krant en vertellen we wat ons opvalt in het nieuws. In de namiddag praten we over allerlei onderwerpen, zoals godsdienst. Soms doe ik semiwerk, zoals nagels of schroeven sorteren en producten inpakken. Met moeilijke taken helpt de begeleiding mee. Op woensdag help ik met het verzorgen van de dieren. Op het einde van de week koken we met z’n allen en spelen we netbal. Tijdens corona zijn een aantal activiteiten weggevallen. Gelukkig zijn er fijne activiteiten in de plaats gekomen.”

Marokko

Fatiha heeft nog één grote droom. “Ooit eens mijn geboorteland Marokko bezoeken samen met mijn zoon.” Voorlopig hoopt ze dat de coronapandemie snel voorbij is. “En als die voorbij is, dan wil ik graag kookles volgen”, besluit ze.

 

Begeleider aan het woord: Martine Kelchtermans

Het verhaal van Fatiha geeft goed weer waar mobiele woonondersteuning voor staat. Dat bevestigt een van de begeleiders. “We bieden een luisterend oor, helpen problemen in kaart te brengen en proberen dit eventueel op te lossen. We proberen het beste in onze cliënten naar boven te halen, net zoals de mensen die hen ondersteunen. Daarbij vertrekken we van wat zij belangrijk vinden in het leven.”

De begeleiders nemen zeker geen dingen uit handen, als de cliënt dat niet wil of dit zelfstandig kan. “Iedereen is en blijft baas van zijn eigen leven. We helpen met dingen die ze moeilijk vinden en bespreken dit met de juiste mensen. We geven of zoeken info, bespreken mogelijke gevolgen en de voor- en nadelen van keuzes, maar vinden het heel belangrijk om mensen zelf te laten kiezen. Ook al loopt het wel eens mis.”

Bij moeilijke taken of gesprekken staan de begeleiders klaar. Het gebeurt ook dat we enkel ‘de papieren’ in orde brengen. En weten we het zelf niet, dan zoeken we wel iemand die ons kan helpen.  Je ziet het, we werken heel breed op vraag en dit kan voor iedereen verschillen.”

Team Mobiele Woonondersteuning is gevestigd aan de Guido Gezellelaan 70 bus 1, 3550 Heusden-Zolder. Voor meer informatie kunt u terecht bij teamcoördinator Wendy Molderez, via het telefoonnummer 011-433 969.