Begeleid Wonen bij O.C. Sint-Ferdinand: hand reiken en cliënt in z’n kracht zetten

Het team Begeleid Wonen (BGW) van O.C. Sint-Ferdinand biedt ambulante en mobiele ondersteuning op maat aan volwassenen met (een vermoeden van) een beperking. Het gaat om personen die zelfstandig wonen of van plan zijn zelfstandig te gaan wonen in een eigen huisvestiging. Sommige mensen wonen alleen, anderen wonen samen met een partner en/of kinderen. Cindy Konings en Karina Rijnders zijn mooie voorbeelden. Ze delen graag hun ervaringen met begeleid wonen bij O.C. Sint-Ferdinand.

“Ik ken Sint-Ferdinand heel goed”, vertelt Cindy. “Ik heb er op de lagere school gezeten en op internaat verbleven. Ook in het tehuis voor werkenden, De Schalm in Leopoldsburg, heb ik veel geleerd. Daarna ben ik zelfstandig gaan wonen en heb ik een dochtertje gekregen. Vanaf het moment dat ik zelfstandig ben gaan wonen, is begeleid wonen bij mij opgestart. Nu krijg ik nog altijd deze ondersteuning.”

Cindy zegt goed met haar begeleider te kunnen praten. “Hij komt één keer per week langs en ik kan alles met hem bespreken. Hij geeft mij ook tips als ik een keuze moet maken. Het is voor mij ook een geruststelling dat iemand anders de zaken een beetje mee opvolgt. Zo weten de begeleiders vaak welke andere diensten ik kan aanspreken om mij weer verder te helpen.”  De toekomst ziet Cindy positief tegemoet. Ze droomt van een eigen huis waar ze samen met haar dochter gelukkig kan zijn. Zo wil ze graag nog eens een citytrip maken en staat Engels leren op haar verlanglijstje.

Karina Rijnders is al zo’n 25 jaar in begeleiding. “En ik heb er nog geen moment spijt van gehad”, glundert ze. “De gesprekken met begeleiding vind ik echt waardevol. Ik voel dat mijn hoofd lichter wordt als ik met iemand kan praten.  Maar natuurlijk geniet ik ook van het sociaal contact op die momenten.” Tijdens de momenten van collectief overleg en de nieuwjaarsrecepties van begeleid wonen heeft Karina veel leuke mensen leren kennen. “Alle mensen van begeleid wonen zijn voor mij dan ook één voor één toffe mensen.”

In het verleden werkte Karina in de beschutte werkplaats. Heel voorzichtig hoopt ze om ooit weer opnieuw aan de slag te kunnen gaan. “Zo nodig zal begeleiding mij hierbij zeker ondersteunen”, zegt een tevreden Karina.

Vanuit ogen begeleiding

Het team BGW werkt vanuit Heusden en telt tien medewerkers waaronder acht begeleiders, één inhoudelijke zorgcoördinator en een verantwoordelijke. Samen ondersteunen ze zo’n honderd cliënten in de regio’s Lummen, Hasselt en Leopoldsburg. Begeleider Sidney Vinckx: “De verhalen van Cindy en Karina geven goed weer waar begeleid wonen voor staat. We vinden het belangrijk dat een cliënt zelf kiest waar hij ondersteuning bij wil, want iedereen is en blijft baas van zijn eigen leven. Zo ondersteunen we sommige cliënten enkel bij het in orde houden van de administratie, terwijl we andere cliënten helpen met bijvoorbeeld de opvoeding van de kinderen, tewerkstelling en medische zaken. We verwijzen cliënten wel altijd eerst door naar de reguliere diensten voor ondersteuning.

Sommige cliënten willen gewoon hun verhaal kwijt, maar vaak zijn deze gesprekken een eerste stap naar verandering. Als een cliënt ondersteuning nodig heeft, zoeken we steeds samen hoe hij of zij dit wil aanpakken. Ook bespreken we de mogelijke gevolgen en de voor- en nadelen van keuzes. We geven wel  advies, maar de cliënt bepaalt.

De ondersteuning organiseren we op maat van de cliënt. Hoe vaak iemand ondersteuning krijgt, hangt bijvoorbeeld af van wat iemand nodig heeft en hoe lang. Ook de manier waarop we ondersteunen, is verschillend. Het ene moment organiseren we mee het huishouden, het andere moment helpen we een koppel met het uitpraten van een conflict. Veel cliënten vinden het belangrijk dat we als begeleider gewoon nabij zijn. Cliënten willen worden gezien voelen als mens met hun eigen krachten en talenten. Dat wij er vanuit deze afwisseling en flexibiliteit voor hen zijn, dat is onze grootste troef.”

Team Begeleid Wonen is gevestigd aan de Guido Gezellelaan 70 bus 1, 3550 Heusden-Zolder. Voor meer informatie kunt u terecht bij Romy Vandevoort, de verantwoordelijke ambulante en mobiele werkingen Volwassenenwerking, via het telefoonnummer 011-433 969.

   Cindy (links) en Karina (rechts) samen met begeleider Sidney.