Psycho-sociale ondersteuning PaardenKracht: drukte wegnemen en rust teruggeven

Bram (18) heeft morgen een zwaar examen voor de boeg: vergif. Het is heel belangrijk in zijn opleiding Tuinbouw om daar een certificaat in te behalen. Net zoals bij iedere student, gaat het leren ook bij hem met de nodige stress gepaard. Een ideaal moment om even uit de leefgroep in het MFC van O.C. Sint-Ferdinand te gaan en de paarden Amigo en Lily op te zoeken. Deze twee viervoeters zijn de basis van de therapeutische werking van PaardenKracht (PK), een van de therapeutische vormen die O.C. Sint-Ferdinand binnen psycho-sociale ondersteuning aanbiedt aan de jongeren met een verstandelijke beperking en/of gedrags- en emotionele problemen. 

De glimlach op zijn gezicht spreekt boekdelen. Zijn houding en de manier van de stal in stappen, wijzen erop dat hij dit al vaker heeft gedaan. En zo blijkt. Bram komt al sinds zijn kinderjaren in contact met paarden en gaat mede daardoor zo gemoedelijk om met de gevlekte Amigo. Als een geroutineerde ruiter haalt hij Amigo uit de stal en legt de juiste knoop in het halstertouw. Het paard blijft rustig staan. Het dier wordt dan ook zacht geborsteld door Bram.

De therapeutische werking is begonnen. Ook al voelt dit niet zo aan voor Bram. De rust van Amigo straalt als vanzelf over op Bram. Na het borstelen maakt hij het halstertouw los en begeleidt Amigo naar de piste. Psycho-sociaal ondersteuner Magali hoeft nauwelijks sturing te geven. Amigo en Bram, ze begrijpen elkaar. Dat wordt nog duidelijker zodra het touw af gaat en hij het paard louter op zijn lichaamstaal de piste rond kan dirigeren. Een prachtig schouwspel.

Magali legt uit dat dit los grondwerk is. Zo beginnen vaak de sessies. “Hier zie je de band tussen de jongere en het paard, puur op basis van lichaamstaal. Bram kan in de leefgroep erg druk en energiek zijn. Paarden nemen veel van die spanningen weg. Hier is hij heel zorgzaam en straalt hij rust uit, waardoor Amigo hem vertrouwt en zijn sturing aanneemt. De rust die Bram overbrengt, is iets wat in andere contexten niet zo vlug naar buiten komt bij Bram.” vertelt ze. Magali past onder andere de psychofysieke training Rots en Water toe. Die training richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties en weerbaarheid. “Hoe mensen zich voelen, uiten ze vaak in kleine signalen in hun lichaamstaal. Hier zijn paarden heel alert voor en reageren ze op. Als je in je hoofd spanning hebt, uit zich dit bijvoorbeeld in je schouders en armen. Het paard merkt dit op. Als je rustig wordt, zal ook het paard rustiger reageren.”

Na een half uurtje in de piste laat Bram, volledig op zijn lichaamstaal, Amigo naar zich toe stappen. Het touw gaat terug aan het halster en hij begeleidt hem de piste uit. Amigo mag terug naar de stal. Bram is tot rust gekomen. Hij is klaar om verder te leren en ongetwijfeld een goed examen af te leggen.