Bus O.C. Sint-Ferdinand betrokken bij busongeval E313

Vanochtend omstreeks 08.15 uur is op de E313 tussen Paal en Lummen een schoolbus van Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand in Lummen in aanrijding gekomen met een vrachtwagen in de staart van de file na een eerder ongeval. De buschauffeur en de busbegeleidster zijn daarbij zwaargewond geraakt. De 21 inzittende leerlingen zijn lichtgewond geraakt. Het gaat hier om kinderen van buitengewone lagere school De Blinker en buitengewone school Secundaire Scholen Sint-Ferdinand. Zij zijn tussen 8 en 16 jaar.

Kort na het ongeval zijn de hulpdiensten ter plaatse gekomen. 10 leerlingen konden snel door de brandweer terug naar school worden overgebracht. De overige 10 leerlingen, de chauffeur en de busbegeleidster zijn naar ziekenhuizen in Genk, Hasselt, Heusden-Zolder en Diest overgebracht. Een moeder ter plaatse heeft haar kind zelfstandig overgebracht naar een ziekenhuis in Geel.

Vanuit de school werden alle ouders van de kinderen op de hoogte gebracht van het ongeval. Er wordt nu in de eerste plaats gezorgd voor de opvang van de kinderen en ouders bij het verwerken van dit ongeval en de hereniging met elkaar. We leven mee met de gekwetsten en volgen ook de toestand van de chauffeur en de begeleidster van nabij op.

Algemeen directeur Sabine Daenens is ter plaatse van het ongeval geweest. Zij reageert onder de indruk: “De hulpdiensten hebben voortreffelijk werk geleverd. Zij hebben voor triage gezorgd en de kinderen gerustgesteld. Dankzij de aanwezigheid van de directrice van De Blinker en mezelf ter plaatse, de opgerichte crisiscel op Campus Sint-Ferdinand en ondersteuning vanuit de gemeente Lummen hebben we snel kunnen reageren richting de ouders en andere instanties. Alle slachtoffers zullen van nabij worden opgevolgd, zowel fysiek als emotioneel, zowel door een intern als een extern zorgteam.”

Burgemeester Luc Wouters is kort na het ongeval ook naar de crisiscel bij Sint-Ferdinand gekomen. Om zijn medeleven te betuigen en de toestand namens gemeente nader op te volgen. Burgemeester Wouters: “Ik merk dat hier een sterk team ter plaatse is. Zij zorgen voor een goede coördinatie en communicatie hier en in de betrokken ziekenhuizen. Nu zien we alleen de fysieke kwetsuren. Het mentale aspect voor de slachtoffers zal vast nog volgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit de komende dagen goed zal worden opgevolgd.”