Nieuwbouw bezigheidshuis en studio’s jongvolwassenen op ‘Kunstberg’ centrum Lummen

Lummen, 15 juni 2022 – Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand en projectontwikkelaar Montreal Development nv hebben samen hun handtekening gezet onder het nieuwbouwproject De Kunstberg aan de Meerlestraat in het centrum van Lummen. Het gaat hier om de bouw van een bezigheidshuis en aanleunwoningen (studio’s voor jongvolwassenen) op de voormalige bedrijfssite van bouwbedrijf Vanderstraeten en het gewezen schoolgebouw ‘De Kunstberg’. Deze site wordt getransformeerd tot een autoluwe en groene woonomgeving op een boogscheut van de kerk en het dorpsplein van Lummen, waar zorg en wonen in harmonie zullen zijn. Vanaf oktober starten de werken.

Naast appartementen en eengezinswoningen wordt namelijk in het zuiden van het terrein een bijzonder woongebouw opgericht op initiatief van O.C. Sint-Ferdinand. De voorziening is voor de realisatie van het gebouw een samenwerking aangegaan met Montreal Development nv, die het gebouw gedurende 30 jaar ter beschikking zal stellen aan Sint-Ferdinand. Het gebouw zal enerzijds ruimte bieden aan 20 kamers onder de noemer van bezigheidshuis en 9 studio´s voor zelfstandig wonen voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Anderzijds wordt er woongelegenheid gerealiseerd voor de huisvesting van 9 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Alle bewoners genieten er van een ruime en groene tuin waar ze ongestoord kunnen ontspannen en vertoeven.

Vergrijzing en verouderde infrastructuur

O.C. Sint-Ferdinand staat voor drie uitdagingen. De eerste twee zijn een gepaste oplossing bieden voor de vergrijzing binnen de volwassenenwerking en de verouderde infrastructuur van Den Heuvel Genenbos, het eerste bezigheidstehuis van O.C. Sint-Ferdinand, nu gelegen aan de Boskestraat in Lummen. In Den Heuvel Genenbos worden 10 volwassen personen met een verstandelijke beperking begeleid. Deze 10 bewoners zijn tussen 42 en 81 jaar oud. Naast het feit dat deze werking de afgelopen jaren steeds meer is afgestemd op oudere personen, heeft ook de dagbesteding een andere invulling gekregen (o.a. kortere momenten, rustiger tempo, minder verplichtend, …). Ook de graad van zorgbehoevendheid is toegenomen. Den Heuvel Genenbos is het eerste bezigheidstehuis waar O.C. Sint-Ferdinand in november 1989 mee van start ging. Ondertussen is deze accommodatie totaal verouderd en voldoet ze niet meer aan de kwalitatieve vereisten van de hedendaagse zorg voor personen met een beperking. Het gebouw aanpassen aan de huidige ondersteuningsnoden van de begeleide doelgroep zou te duur zijn. Een nieuwbouw is daarom aangewezen.

Uitstromende jongeren

Een derde uitdaging is de huisvestingsnood van de jongeren die na het beëindigen van hun schoolcarrière niet langer in het Multifunctioneel Centrum (MFC) kunnen verblijven. Er worden momenteel ad hoc oplossingen gezocht voor specifieke noden, waarbij open plaatsen in de Volwassenenwerking worden ingevuld. Dit is echter niet noodzakelijk de best mogelijke oplossing naar de ondersteuningsbehoefte van de jongere toe. Door het aanbieden van huisvesting kunnen deze jongeren aan boord blijven binnen het hulpverlenend kader van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). 

Drie-in-één oplossing

Het project De Kunstberg biedt een antwoord op de drie bovenstaande uitdagingen. Het past binnen het meerjarenplan infrastructuur van O.C. Sint-Ferdinand. In het bezigheidshuis van De Kunstberg is er ruimte voor de huisvesting van 20 cliënten op 20 kamers in plaats van de huidige 10 cliënten bij Den Heuvel Genenbos. Hierdoor komt er ook meer geëigende accommodatie en ondersteuning voor andere ouder wordende bewoners binnen de volwassenenwerking. In de 9 studio’s zullen de volwassenen met een beperking zelfstandig kunnen wonen. Verder zijn 9 studio’s voorzien voor jongvolwassenen die uitstromen uit het MFC. Door de nabijheid van de 2 leefgroepen met continue begeleiding, kunnen de studio’s zowel via het mobiele team als de lokale begeleiding (voor noodsituaties) worden ondersteund. Ook de nabijheid van de hoofdcampus aan de Sint-Ferdinandstraat (minder dan 2 km) en Campus De Wijngaard, aan de overkant van de straat, biedt aanzienlijke voordelen op vlak van ondersteuning van begeleiding en logistieke diensten.

Wonen

Naast het gebouw van O.C. Sint-Ferdinand zullen op de site 3 losstaande urban villa’s, 27 eigentijdse nieuwbouwappartementen met 1 tot 3 slaapkamers en 2 halfopen ééngezinswoningen met tuin worden gerealiseerd. Onder een deel van de site wordt een ondergrondse parkeergarage voorzien. Hier wordt voor elk appartement een individuele autostaanplaats en berging voorzien. Dit uniek en kleinschalig woonproject heeft een ideale ligging in een bijzonder rustige omgeving, pal in het centrum van Lummen. Een wandelpad leidt naar het dorpsplein in Lummen met lokale voorzieningen en winkels.

Ambitieus plan

Voor de site werd door A2O architecten een masterplan opgemaakt waarbinnen een groen kader maximaal gebruik wordt gemaakt van de ligging nabij het centrum en de bijzondere zichten op de omgeving. Dit masterplan werd door Q-bus architecten uitgewerkt tot een plan waarbij de verschillende functies evenwichtig worden gecombineerd. Autoverkeer wordt uit de site geweerd door de realisatie van een ruime ondergrondse parkeergarage.

Eerste gasvrije wijk

Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan wooncomfort en duurzaamheid. Voor de warmwatervoorziening en verwarming zal elk appartement en woning beschikken over een eigen individuele warmtepomp. In combinatie met de grondige isolatie van de gebouwen wordt het gegeerde BEN-label (Bijna Energie Neutraal) behaald. Niet enkel het klimaat, maar ook de eigenaar zal hierdoor winst boeken. Naast de energiebesparing die wordt behaald, voorziet de overheid immers korting op de jaarlijkse onroerende  voorheffing.
Ook het gebouw van Sint-Ferdinand zal een voorbeeld van duurzaamheid worden. Alle verwarming en koeling wordt geproduceerd door een warmtepomp. Daarnaast beschikt het gebouw over voldoende zonnepanelen op het dak en een duurzaam ventilatiesysteem.

Wie zijn wij?

Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand in Lummen behoort tot de vzw Organisatie Broeders van Liefde. Hier werken de domeinen onderwijs en welzijn geïntegreerd samen. O.C. Sint-Ferdinand werd in 1896 gesticht. Ook nu nog blijven zij inspelen op nieuwe noden en uitdagingen. Sint-Ferdinand biedt een breed zorg- en onderwijsaanbod aan voor kinderen, jongeren en volwassenen met een (verstandelijke) beperking, autismespectrumstoornissen (ASS) en/of gedrags- en emotionele problemen in de regio’s Lummen, Leopoldsburg, Hasselt, Sint-Truiden en Tessenderlo. De hoofdcampus bevindt zich aan de Sint-Ferdinandstraat in Lummen.

Projectontwikkelaar Montreal Development nv is gevestigd te Schilde (Antwerpen) en realiseert in heel Vlaanderen en de rand rond Brussel strategisch gelegen projecten. Het bedrijf was in de provincie Limburg reeds eerder actief in de gemeente Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Lummen. Montreal Development nv ontwikkelt en bouwt jaarlijks een 75-tal appartementen en woningen.