Werken bij Limes in Sint-Truiden. Hoe bevalt dat?

In Sint-Truiden verhuisde in oktober 2020 de volwassenenwerking Limes van een gebouw op de campus van Asster naar een nieuwbouw op de Welzijnscampus van O.C. Sint-Ferdinand aan de Ziekerenweg. Die verhuisdag was ook begeleidster Indra Kesters haar eerste werkdag. Het jaar nadien, in juli, sloot Jolien Drooghaag bij het team van Limes 1 aan, één van de twee Limes-leefgroepen. Hoe bevalt dat, zo in een forensische VAPH-setting?

Kom jij ook bij het team van Limes 1? Ze heten je graag welkom!

Limes is een besloten tehuis voor 20 volwassenen (man/vrouw/X) met een verstandelijke beperking en/of autisme (10 per leefgroep). Zij zijn geïnterneerd en hebben de erkenning van forensische VAPH-unit. Dit wil zeggen dat deze cliënten feiten hebben gepleegd, waardoor zij in principe in de gevangenis zouden moeten zitten. Maar doordat ze deze feiten hebben gepleegd vanwege hun beperking, is niet de gevangenis maar een andere besloten setting, zoals Limes, beter voor hen. Bij Limes krijgen ze in een huiselijke omgeving de juiste begeleiding om een goede en delictvrije toekomst uit te bouwen. Hier leren ze omgaan met verantwoordelijkheden en moeilijke momenten.

Forensische setting

Indra en Jolien weten dat het sommige sollicitanten afschrikt om in een forensische setting te werken. “Ik was juist nieuwsgierig hiernaar. Het leek mij interessant en boeiend”, vertelt Indra enthousiast. “Ik kom elke dag graag werken. Er is nog geen dag geweest dat ik met tegenzin kwam werken. In mijn vorige job werkte ik met jongeren en was ik gewend vooral zorgtaken te doen: de gasten uit bed halen, hen in bad steken, alles voor ze doen. Maar hier doen de cliënten veel zelf: ontbijten, boterhammen smeren, afruimen, zich aankleden, noem maar op. Jolien heeft ook specifiek gesolliciteerd om in deze werking te kunnen werken. “Het is inderdaad tof dat de cliënten alles zelf doen. Ik had ook eerst vragen rondom het forensische stuk, maar dat valt goed mee. Het beeld wat mensen lijken te vinden, is in werkelijkheid niet zo. Iedereen is vriendelijk en behulpzaam. We kunnen hier goed lachen!”

Zorgvraag

Beiden beseffen heel goed dat deze cliënten hier verblijven vanwege een problematiek. “Hen helpen met hun zorgvraag is dan ook heel belangrijk. Hoe voelen zij zich? Waar hebben zij nood aan? We praten veel en zorgen er samen met hen voor dat ze zich weer goed voelen. Daarnaast kunnen ze terecht bij een psycholoog.” Daarnaast ondersteunen ze ook in dagelijkse zaken, zoals het maken van een afspraak bij de tandarts en met hen naar de winkel gaan. “Want ze mogen niet alleen naar buiten”, vult Indra aan. Er wordt ook semi-werk uitgevoerd, zoals het schoonmaken van de bankjes bij voetbalclub STVV. Ook die activiteit doen de cliënten met veel plezier. Jolien: “Er zijn voorwaarden waar ze zich aan moeten houden. Zo worden zij ook opgevolgd door een justitie-assistent. Maar het zijn nog altijd mensen die graag nog dingen willen doen. Wij proberen aan de hand van een trajectplan hen daarin te ondersteunen, in de mate van wat mag en mogelijk is. Dat kan gaan van alleen naar de winkel gaan tot weer gaan werken. Via het trajectplan bekijken we wat maximaal haalbaar is voor die cliënt.”

Waardering

Indra en Jolien voelen zich als een vis in het water in dit team van 8 medewerkers. Indra: “Iedereen wordt hier gewaardeerd in waar hij goed in is. Er is een open communicatie en de bewoners zijn ook heel respectvol. Ze waarderen dat we er voor hen zijn.” Limes werkt, zoals in de andere volwassenenwerkingen van O.C. Sint-Ferdinand, met wisselende diensten: vroege, dagdienst, late of korte late. ’s Nachts is er een nachtbegeleider. We hebben regelmatig de slapende nacht. Dan werken we van 18.00 uur tot 22.00 uur in de groep, we briefen dan tot 22.30 uur en rond 23.00 mogen we gaan slapen. Indien er dan iets aan de hand is, kan het zijn dat we uit ons bed gebeld worden, maar dat komt heel weinig voor! Ik kan het iedereen aanraden om hier te komen werken. En we kunnen nog wel wat extra personeel gebruiken”, besluit Jolien.

Interesse?

Wil jij ook wel bij Limes komen werken? Solliciteer dan nu! We hebben een mooie vacature. Klik hier en kies Begeleider tehuis Limes.