Door zesdejaars Lassen (OV4) herstelde ornamenten terug op dak gemeentehuis Lummen

Lummen, 18-10-2022 – Kijk vooral eens omhoog als u nog eens voor het gemeentehuis van Lummen staat. Want daar zijn vandaag de 123 jaar oude ornamenten terug geplaatst. Deze zijn vorig schooljaar gerestaureerd en zo terug in hun oude glorie hersteld door 4 leerlingen van het 6de jaar lassen (OV4) van Secundaire Scholen Sint-Ferdinand. Zij zijn inmiddels afgestudeerd en konden jammer genoeg niet bij de plaatsing aanwezig zijn. Schepen Wim Vangeel en leerkracht Nico Disalvo woonden wel het moment-suprême bij.

Met slechts wat vage historische foto’s op afstand als leidraad zijn Nico en zijn leerlingen vorig schooljaar aan de slag gegaan om de zeven ornamenten te herstellen. Ze hebben in zes maanden tijd mooi maatwerk geleverd. “Vage foto’s en 1,5 bloem. Daar hebben we ons op moeten baseren. De jongens hebben dan ook alles met de hand gemaakt, ook de bloemen”, vertelt leerkracht Nico. Na het laswerk zijn de 28 bloemen en 1 wimpel verguld in bladgoud. Nico is heel trots op hen en het resultaat. “De ornamenten kunnen er nu zelfs voor zeker 250 jaar weer tegen, want ze zijn liefst drie keer behandeld.”

Pronkstuk

Een mogelijk nog trotsere schepen Wim Vangeel (erfgoed, patrimonium) staat deze ochtend ook aan de voet van de hoogtewerker mee te kijken naar het moment dat de ornamenten op de torens worden geplaatst. “Ik ben oprecht tevreden over de samenwerking met de Secundaire Scholen Sint-Ferdinand. Twee jaar geleden werd het dak van het gemeentehuis vervangen door natuurleien en vervolgens zijn alle ramen geverfd. Nu dat de ornamenten weer in originele staat zijn, is het gemeentehuis weer een pronkstuk.”